Myśliwskie przysmaki – pasztet z jelenia

Marzec 15, 2009

Tym razem coś na ząb – przedstawiamy przepis na jedną z potraw z dziczyzny.

Składniki: kilogram mięsa bez kości, pół kilograma tłustego boczku z dzika lub wieprzowego, 5 dag słoniny, wątroba z jelenia, 20 dag pieczarek, dwie całe cebule, pół bułki paryskiej, trzy jaja, trzy łyżki gęstej śmietany, pół łyżeczki tymianku, ćwierć łyżeczki, mielonego jałowca i rozmarynu, sól, pieprz, ziele angielskie, 1 łyżka smalcu, kieliszek czerwonego wytrawnego wina.


Sposób przygotowania: Mięso zalej winem i odstaw na noc do lodówki. Następnie pokrój w kawałki, podobnie zrób z boczkiem. Podsmaż na smalcu razem z cebulą, przełóż do rondla, skrop winem z marynaty, wodą. Posyp tymiankiem, rozmarynem, solą i jałowcem. Duś pod przykryciem przez około jedną godzinę. Dodaj pokrojone pieczarki, wątróbkę, pokrojoną w plastry bułkę. Duś przez jeszcze trzydzieści minut. Następnie przestudź, zmiel na gęstym sicie, dodaj pieprz, sól, śmietanę, jaja, ziele angielskie, dokładnie wymieszaj.

Wyłóż formę plastrami słoniny. Wypełnij masą pasztetową. Przykryj aluminiową folią. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około godzinę. Podawaj z ostrymi sosami. Na zimno.

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: